Wat is een doorlopend krediet en wat kan ik ermee?Als mensen nog niet precies weten hoeveel geld ze nodig hebben kan een doorlopend krediet erg handig zijn. Of als je rekening wil houden met eventueel hogere kosten als je op vakantie gaat. Dit artikel vertelt alles over het doorlopend krediet.

Voor particulieren die uitgaven doen waarbij ze niet precies weten hoeveel geld ze nodig hebben is het doorlopend vooral  bedoeld. Ze betalen elke maand aan rente en aflossing en ze krijgen dan een bepaalde kredietlimiet. Percentages die gebruikelijk zijn, zijn 2 procent, 1,5 procent en 1 procent. De rente varieert per rekening en per bank. Het hangt vaak ook van de hoogte van het bedrag af.  Het verschil met bijvoorbeeld een persoonlijke lening is dat het mogelijk is om het afgeloste bedrag weer op te nemen. Dat kan tot een bepaalde limiet die van te voren is afgesproken. Dat voorkomt bedragen die niet meer afgelost kunnen worden en hoge schulden.

Doorlopend krediet: Tijdens een doorlopend krediet mag de lener zonder boete toch extra geld aflossen, dat is een ander opvallend punt. De looptijd wordt daardoor dan verkort. Het komt nog wel eens voor dat de lener zijn krediet voor onbeperkte tijd verlengt. Daardoor wordt een doorlopend krediet ook wel eens een doodlopend krediet genoemd. Maar waar moet je eigenlijk terecht voor een krediet? Ten eerste kan dit natuurlijk bij de verschillende banken. Het is in de meeste gevallen aan te raden om een offerte aan te vragen. Meestal kun je deze via internet aanvragen.

BKR

Bij elke aanvraag van een doorlopend krediet in Nederland wordt bij het Bureau Krediet Registratie gekeken of de aanvrager nog meer leningen open heeft staan. De kredietvertrekker maakt op basis daarvan de beslissing of het doorlopend krediet wordt toegekend. Deze zogenaamde BKR-toetsing is dus een belangrijke factor in het acceptatieproces.