Ik heb een negatieve BKR registratie, wat nu?


Ik heb een negatieve BKR registratie, wat nu

Wanneer u een negatief BKR heeft, kan lenen soms ingewikkeld zijn. Wilt u weten hoe u toch geld kunt lenen met een negatief BKR en wat het BKR precies is, lees dan dit artikel.

Wat is een BKR registratie

Het Bureau Krediet Registratie is gevestigd in Tiel. Het BKR houdt constant alle kredieten bij die iemand afsluit. Het wordt bij het BKR in Tiel geregistreerd wanneer u besluit een lening af te sluiten. Dit geldt niet alleen voor de bekende leningen zoals bijvoorbeeld het doorlopend krediet, maar ook voor een  autolening, gsm abonnement of een creditcard. Echter, een hypotheek komt niet ter registratie, tenzij er een flinke achterstand in de betaling is opgelopen, deze moet een minimale lengte van 120 dagen bedragen.

Er is uiteraard geen enkel probleem wanneer u altijd op tijd uw betaling overmaakt is. Als dit niet het geval is en u loopt een betalingsachterstand op wordt er een codering bij uw naam geplaatst. Het is verplicht voor kredietverstrekkers die geregistreerd staan bij het BKR om betalingsachterstanden te melden. Bij achterstanden wordt de letter A genoteerd. De letter H komt er nog eens bij wanneer het u lukt de achterstand uiteindelijk toch te betalen. De letter A staat voor achterstand en de H voor herstel. Het is wel zo dat de letter H slechts wordt genoteerd wanneer het gaat om een krediet dat nog loopt. Wanneer het krediet direct na aflossing van de achterstand is beëindigt, wordt de A status behouden. De gegevens worden vijf jaar bij het BKR bewaard.

Bijzondere BKR codes

Behalve de codes H en A worden er bij het BKR nog vier andere codes gehanteerd, hieronder zal worden deze kort opgesomd.

Code 1: Nadat de achterstand ontstaan is, is er een schuld- of aflossingsregeling getroffen.

Code 2: De restanten van de vordering zijn door een incassobedrijf opeisbaar gesteld.

Code 3: Er is tenminste 250 euro van de schuld afgeboekt.

Code 4: De kredietnemer is niet te bereiken.

Geld lenen met een negatief BKR

Wanneer u van plan bent opnieuw geld te lenen nadat u al eens eerder geld heeft geleend bestaat er een zeer grote kans dat u getoetst wordt op een eventuele negatief BKR. Wanneer u geen BKR code bij uw naam heeft is er niets aan de hand, maar als blijkt dat u een negatief BKR heeft zal de kredietverstrekker u vaak geen krediet verstrekken. Gelukkig zijn er toch een aantal manieren om geld te lenen als u een negatief BKR heeft. Dit raad ik alleen aan wanneer u alle andere opties al heeft bekeken, want helaas is dit meestal wel duurder.

Geld lenen met een negatief BKR bij niet deelnemende kredietverstrekkers

De BKR gegevens zijn alleen in te zien als hij lid is van het bureau. Dit wil zeggen dat niet deelnemende kredietverstrekkers geen BKR toetsing kunnen doen. Hierdoor is het veel gemakkelijker geld te lenen met een negatief BKR. Hier zijn wel kanttekeningen bij te maken zoals ik al eerder heb vermeld, de rente is namelijk vaak een stuk hoger en ook de afsluitkosten zullen boven het gemiddelde liggen. Daarnaast is het vaak zo dat, als er geen BKR toetsing plaatsvindt, u alleen kleine bedragen kunt lenen. Er zijn er altijd nog alternatieven als het echt niet lukt. Wanneer u bijvoorbeeld een auto wilt kopen kunt u altijd nog kiezen voor de huurkoop. Dit houdt in dat u het product eigenlijk op afbetaling koopt maar wel direct in uw bezit krijgt. In sommige gevallen vindt er geen controle plaats omdat de verkopers hiervan geen BKR deelnemers zijn. U kunt het wellicht eens op deze manier proberen als er dus echt niets meer werkt.